
Состојки (за 4 бургери):
500 гр мелено говедско месо
Сол и бибер по вкус
4 парчиња чедар или топен кашкавал
Листови зелена салата
1 домат, исечен на кругови
1 главица кромид, исечен на тенки кругови
4 лепчиња за бургер (пожелно е да бидат препечени)
Кечап, мајонез или сос по желба
Начин на подготовка:
Подготовка на плескавиците: Во сад, измешајте го меленото месо со сол и бибер по вкус. Поделете го месото на четири еднакви дела и обликувајте плескавици. Можете да ги направите малку поголеми од самите лепчиња, бидејќи ќе се намалат при готвењето.
Пржење или печење: Загрејте тава за скара или рингла на средно-висока температура. Ставете ги плескавиците и печете 3-4 минути од едната страна. Потоа превртете ги и додадете парче чедар врз секоја плескавица. Печете уште 3-4 минути или додека не се стопи кашкавалот и месото не се испече до посакуваната температура.
Подготовка на лепчињата: Лепчињата за бургер можете кратко да ги препечете на тавата или во рерна за дополнителен вкус и крцкавост.
Склопување на бургерот: Ставете плескавица врз долното парче лепче, па над неа додајте лист зелена салата, круг од домат и кромид. На крај, додадете кечап, мајонез или сос по желба, па покријте го со горното парче лепче.
Послужување: Послужете ги бургерите топли со прилог по желба, како помфрит, салата или кромидни прстени.
Овој рецепт е брз, едноставен и идеален за домашна подготовка!