
Како и за сите добри работи во животот, така и за ракијата важи правилото на умереност. Консумирањето во нормални количини не само што обезбедува уживање, туку може да биде и корисно за организмот.
Ракијата не е само традиционален повод за дружење во кафана со пријателите, туку и пијалак со потенцијални здравствени придобивки, ако се консумира одговорно.
Ако некогаш се соочите со критики од понежната половина поради вашето уживање во чашка, две ракија, споделете ги овие факти:
1. Намалување на стресот
Во умерени количини, ракијата има релаксирачко дејство врз нервниот систем. Помага во намалување на стресот, додека истовремено го опушта телото и го релаксира умот. Совршена е за завршување на напорен ден.
2. Не дебелее
Ракијата е пијалак со релативно низок калориски состав, што ја прави подобар избор во споредба со газираните и некои негазирани сокови. Една чашка дневно може дури и да помогне во одржување на нивото на холестерол, без да придонесе за зголемување на телесната тежина.
3. Заштита на срцето и мозокот
Редовното и умерено консумирање на ракија може да го намали ризикот од срцеви и мозочни заболувања. Делува на спречување на таложење масни наслаги и холестерол, што го подобрува функционирањето на кардиоваскуларниот систем.
4. Помош при настинки
Ракијата традиционално се користи како природен лек против настинки и кашлица. Благодарение на своите антисептични својства, помага во уништување на бактериите во грлото. Најдобар ефект се постигнува ако ја комбинирате со топла вода и лимон, создавајќи природен сируп што го смирува грлото и ги ублажува симптомите на настинка.