
Инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) минатата недела извршија вкупно 192 вонредни контроли во малопродажни објекти, вклучувајќи мини маркети и продавници за храна. Овие инспекции беа насочени кон проверка на хигиенските стандарди за безбедност на храната, здравствените прегледи на вработените, соодветниот температурен режим за чување на храната и почитувањето на роковите на трајност на производите.
Во текот на надзорите, откриено е дека 12 од контролираните објекти не биле регистрирани како оператори со храна во Агенцијата, што претставува сериозно прекршување на прописите. Во девет објекти вработените лица немале извршено задолжителни здравствени прегледи, додека кај ист број објекти не биле задоволени основните хигиенски стандарди за безбедност на храната.
Поради утврдените недостатоци, издадени се 30 решенија со конкретни мерки за нивно отстранување. Дополнително, како резултат на прекршувањата, изречени се 23 парични казни, со цел да се обезбеди почитување на регулативите и заштита на здравјето на потрошувачите.
Овие активности се дел од континуираните напори на АХВ за подобрување на безбедноста на храната во малопродажните објекти и заштита на јавната здравствена безбедност.