
Состојки:
-500 гр. брашно
-рендана кора од пола лимон
-малку цеден сок од лимон
-150 мл млеко
-пола чаша зејтин (мерка чаша за ракија)
-2 јајца
-пола квасец
-1 и пол чаша вода (мерка чаша за ракија)
-3 лажици ракија или рум по желба
-5 лажици шеќер
-едно чоколадо
-шеќер во прав
Подготовка:
-Во мало тенџере се става млекото, лимонот, шеќерот, околу пола чаша или малку повеќе зејтин и сето тоа се загрева да е млако и се трга на страна. На страна во брашното се става квасецот и водата, се додаваат 3 лажици ракија или рум и јајцата. Сето тоа се меша и полека постепено се додава смесата од млеко која претходно сме ја загреале да е млака и се убаво се замесува да се двои од раце и по потреба се додава брашно и се остава после тоа да стаса. Потоа се става тестото кое треба да биде многу меко на набрашнета површина и се размесува со сукало да биде дебелина 1 цм. Се прават фигури (кругови) со чаша и внатре во фигурите со капаче за да бидат во форма на крофнички. Потоа крофничките се ставаат да се пржат и одма кога ќе се стават во загреан зејтин во тенџење се превртуваат за да не испука тестото. Кога ќе бидат готови се става врз нив растопено чоколадо и шеќер во прав.