
Состојки:
листови од кисела зелка
500 г мелено месо
1 кромид (ситно сечкан)
2-3 чешниња лук (ситно сечкан)
100 г ориз
зачини по вкус (сол, бибер, црвен пипер)
1 лажица доматно пире
1 лажица масло
500 мл вода
Подготовка:
Изберете свежи листови од кисела зелка. По потреба, исечете ги тврдите делови од листовите.
Во тавче на малку масло, пржете го ситно сечканиот кромид и лукот. Додадете го меленото месо и пржете додека не порумени.
Додадете го оризот и зачините по вкус, па промешајте за да се соединат состојките. Тргнете од оган и оставете смесата да се олади малку.
Секој лист од зелката наполнете го со приготвената смеса и внимателно завиткајте го, превиткувајќи ги краевите за да не испадне филот.
Наредете ги сармите во голем сад, додавајќи доматно пире и вода. Гответе на тивок оган околу 2 часа, додека сармата не стане мека и сочна.
Сервирајте топло, заедно со домашен леб и сушени пиперки.