
За почеток припремете ги следните состојки:
500г мелено јунешко месо
1 кромид
1 лук
3 лажички зачин
2 лажици пире од домати
2 чаши вода
500 мл млеко
2 лажици брашно
50г путер
Кашкавал или сирење по желба
Кесичка пармезан
Малку магдонос
Кори за лазањи
Подготовка:
Месо: На малку масло динстајте кромид и мелено месо. Кога месото е готово, додадете зачини и 2 чаши вода. Кога водата ќе почне да врие, исклучете го шпоретот и додадете го доматното пире. Добро промешајте.
Бешамел: Во сад ставете путер да се стопи, потоа додадете млеко и загрејте. Измешајте две лажици брашно во малку ладно млеко, а потоа додајте во загреаното млеко. Измешајте додека не се згусне, на крајот додадете зачини и магдонос.
Лазања: Во тава наредете ги прво корите односно лазањата, па ред бешамел па фил од месо и малку рендано сирење или кашкавал. Повторувајте ги слоевите додека не ги искористите сите состојки. Завршете со бешамел на последната кора и рендано сирење или кашкавал. По желба и за поубав вкус можете да ги оставете во фрижидер преку ноќ.
Печење: Следниот ден доколку сте ги оставиле да преноќат покријте со фолија и печете на 250°C околу 30 минути. Потоа отстранете ја фолијата и продолжете да печете на 200°C уште 15-20 минути. Кога е готово, ставете пармезан или рендан кашкавал на врвот и вратете во рерна 5 минути за да се стопи.