
Фото: Принтскрин
Во современиот и динамичен начин на живот, стресот стана дел од секојдневието на голем број луѓе. Иако е тешко целосно да се избегне, научниците сѐ почесто укажуваат дека одредени промени во исхраната можат да имаат силно влијание врз менталното здравје и благосостојбата. Еден од природните сојузници во таа борба е куркумата – златестиот зачин познат по своите лековити својства.
Куркумата со векови се користи во различни традиционални кујни и медицински практики. Покрај тоа што додава специфичен вкус и боја во храната, таа содржи активна состојка наречена куркумин, која има силни антиинфламаторни и антиоксидантни својства. Истражувањата покажуваат дека куркуминот може да придонесе за намалување на оксидативниот стрес и да помогне во балансирање на хормоните кои се поврзуваат со расположението.
Редовното внесување куркума во исхраната – преку топли напитоци, супи, варива или како додаток во прав – може да помогне во подобрување на расположението и зголемување на отпорноста на секојдневните предизвици. Со тоа се заштитуваат клетките, се поддржува правилната функција на нервниот систем и се намалува чувството на замор и исцрпеност.
Сепак, куркумата не е единствениот фактор кој влијае врз справувањето со стресот. За оптимално психофизичко здравје потребна е комбинација од повеќе навики – редовна физичка активност, доволно и квалитетен сон, практикување техники за релаксација како медитација и длабоко дишење, како и избалансирана исхрана богата со витамини и минерали.