
Фото: TikTok/zorica.barth
Како што туристичката сезона полека се приближува кон својот крај, голем број сезонски работници се свртуваат кон нови можности – многумина од нив токму во угостителскиот сектор, кој секогаш бара свеж кадар. Една од нив е и Зорица, млада девојка која својата работна приказна ја пренесува од САД.
Зорица заминала преку океанот со јасна цел – да заработи и да стекне нови искуства. Денес работи на две позиции и редовно ги споделува моментите од своето секојдневие со илјадници следбеници на платформата TikTok. Едната работа ја врши во кујната на спортски клуб, додека другата позиција ја има како сервер.
„Работам во кујната на ладна линија, каде што подготвувам салати, десерти и ладни јадења. Подготовката за вечера трае долго поради обемното мени, а кога ќе завршиме со нашите задачи, веднаш помагаме на другите линии,“ раскажува Зорица во едно од своите видеа.
Во нејзиниот работен ден, како што вели со насмевка, задолжително влегува и пауза за кафе, за „малку енергија“. Потоа следува преглед на работните задачи преку картички со оброци, секој дел од кујната има своја улога, а вниманието на деталите и украсувањето на јадењата се клучни.
„Готвиме пици, шницли, морска храна, десерти… Сè мора да биде беспрекорно. На крајот од смената, секогаш има храна што останува – и тогаш ние ја јадеме. Никогаш не сме гладни ниту жедни“, вели таа, додавајќи дека последниот чекор е составување на подготвителна листа за следниот ден и детално чистење на целата кујна.
Работата, иако напорна, ја доживува како забавна и исполнета со нови предизвици.
Покрај оваа позиција, Зорица работи и како келнерка. Според нејзината пресметка, од првата работа (кујна) за 20 работни часа заработила околу 350 долари, додека на втората (сервер) за 56 часа – 1.100 долари. Вкупно, за една недела – 1.450 долари.