
Потребни состојки:
3 лажици масло
1 голем жолт кромид, ситно исечкан
50-60 гр колбас, исечен на полукругови
340 гр компир, исечен на коцки
Сол и црн пипер по вкус
3/4 чаша свеж магдонос, грубо исечкан
10 јајца
1 чаша рендан чедар кашкавал
Мала марула, листови за сервирање
1/2 помал црвен кромид, тенко исечкан
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 200°C. Во голема огноотпорна тава, загрејте 1 лажица масло на средна температура. Додајте го кромидот и пржете го околу 5 минути, додека не омекне.
Додајте го исечканиот колбас и компирите во тавата. Посолете и побиберете по вкус, покријте ја тавата и оставете да се динстаат, мешајќи повремено, додека компирите не омекнат (околу 10 минути).
Кога компирите ќе омекнат, додадете го магдоносот и добро измешајте. Во сад, изматете ги јајцата, потоа истурете ги врз смесата со компир и колбас во тавата. Наросете го ренданиот чедар одозгора.
Префрлете ја тавата во загреаната рерна и печете околу 15 минути или додека омлетот не добие златно-кафеава боја и чедарот не се стопи.
За сервирање, наредете листови марула на чинијата и наросете ги со малку маслиново масло. Ставете неколку парчиња црвен кромид за свежина. Исечете го омлетот на парчиња и послужете го врз марулата.
Овој вкусен шпански омлет е одличен избор за појадок или лесен оброк и ќе внесе разновидност и боја на вашата трпеза.