
Состојки:
300 мл топла вода
-1 лажица шеќер
-1 рамна лажица сол
-пола замрзнат квасец
-2 лажици зејтин
-1 лажица ракија
Подготовка:
-Во брашното се става шеќер, сол, квасец, 2 лажици зејтин и се става и ракијата и полека се додава млака вода и почнува да се меси подолго време и тестото треба да е многу меко и додека се меси се додава по потреба по малку брашно. Потоа се остава тестото да отстои и да стаса и потоа се зема тестото и се става малку зејтин врз него и потоа се двојат топчиња од тестото со замастени раце и во еден послужавник кој претходно е замастени со зејтин се ставаат топчињата тесто. Потоа ставаме тенџере со зејтин да се затопли и потоа секое топче тесто се тегне во форма на круг и се прави мала дупка во средината и се ставаат едно по едно да се пржат.